to the artists, designers and craftspeople who think I call their work kitsch... this is NOT the case, it refers to my own work

Jan 25, 2008

de Palestijnse Circusschool komt naar België

“Circus Behind the Wall” in Europa

De Palestijnse Cirkusschool reist naar Belgie en Frankrijk tussen 2 en 17 februari 2008. Komt dat zien!!

Het hoofd biedend aan de vele obstakels verbonden met onderdrukking van de geschiedenis, identiteit en culturele beleving, geeft de Palestijnse Cirkusschool vorm aan iets geheel nieuws. Ze biedt de Palestijnse bevolking de kans een nieuw artistiek terrein te ontdekken dat daarvoor enkele gekend was van TV of een sporadisch bezoek uit Europa. Een wereld van verwondering en plezier die niet langer een verre droom of een toevallige passage is, maar omgetoverd wordt tot een nieuwe vorm van verzet tegen bezetting en opsluiting. Een medicijn tegen wanhoop en passiviteit. Een nieuwe deur naar leven en het recht op bestaan.
De idee voor de voorstelling "Circus Behind the Wall" is volledig gebaseerd op het dagelijkse leven van de palestijnen waarin scheiding de hoofdrol speelt. Afgesneden van hun land, hun water, hun families, hun geliefden en hun verleden door een apartheidsmuur. Twee zussen die van elkaar gescheiden worden, geliefden die geen weg naar elkaar meer vinden, een volk dat niet terug kan naar zijn land. Maar alle objecten in bereik in het cirkus worden bruggen van communicatie. Jongleeracts, een trapeze of stelten kruipen over de muur heen. Acrobaten of clowns dansen het leven. De muur breekt hun wil om te leven, te creeren, te communiceren, te dromen en te blijven vechten voor een vrij land niet. Circus Behind te Wall vertolkt het geloof dat op een dag de muur zal vallen.

De Palestijnse Cirkusschool opende haar deuren in augustus 2006 en na drie weken werken met 10 studenten was de basis voor Circus Behind the Wall geleverd. In februari 2007 ging de school van start in een eigen zaaltje in Ramallah en kwamen er heel wat kinderen bij. Ook in Hebron en Jenin zijn er ondertussen wekelijkse sessies met een groep kinderen.
In de show:
- Sereen Touqan
- Marah Ashmar
- Mays Yousef
- Majd Yousef
- Adham Nu’man
- Nayef Othman
- Fadi Zmorrod,
- Shadi Zmorrod, oprichter en director van de show
- Atallah Tarazi, voor de techniek

Data en locaties van de voorstellingen


- Zondag 3 februari, om 18u in Momes Circus, Avenue Leray 33, in 7500 Tournai (http://www.momescircus.be/)

- Donderdag 7 februari om 19u30 in De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout - Antwerpen (http://www.deroma.be/)

- Zaterdag 9 februari om 20u30 in L’ecole de Cirque de Bruxelles, Rue Picard 13, 1000 Brussels (http://www.ecoledecirquedebruxelles.be/)

Voor reservaties / tickets kan u terecht op de respectievelijke locaties.

Ons bezoek aan Belgie wordt gecoordineerd door de Hallen van Schaerbeek (http://www.halles.be/) in het kader van MASARAT, het Palestijnse culturele seizoen; in samenwerking met P.A.C., Progrès Action Culturelles (http://www.pac-g.be/) en ESAC, Ecole Superieure des Arts de Cirque (http://www.esac.be/) en kan rekenen op de financiele steun van de CGRI.

Tijdens hun verblijf worden de studenten verwelkomd voor een stage van drie dagen in ESAC.

Onze voorstelling in Doornik kadert ook in het project van P.A.C.: “Assoir l‘espoir”, een sensibiliserings en fondsenwervende actie voor de Palestijnse Cirkusschool aan de hand van de verkoop van artistieke stoelen in Brussel, Doornik, Luik en Bergen.


Meer informatie over de cirkusschool vind je op http://www.palcircus.ps/
Ons contacteren kan op: info@palcircus.ps

No comments: